Jedną z głównych atrakcji niedzielnego Bolkowania w Hniszowie była Nadbużańska Akademia Smaku, gdzie każdy mógł spróbować przysmaków regionalnej kuchni. Najlepsi stanęli do konkursu. Pierwsze miejsce w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego jury przyznało Bożenie Kuryś za roladę z kurczaka, drugie miejsce Elżbiecie Tomasik za rybę ze słonecznikiem i trzecie – Bożenie Łobacz za nadbużańskiego szczupaka pieczonego. W kategorii produkty pochodzenia roślinnego pierwsze miejsce zajęła Anna Walczuk za ciasto ze szpinakiem, drugie miejsce Alina Karpińska za pączki babuni oraz trzecie - Krystyna Szwedo za sok lipowy. W kategorii nalewki pierwsze miejsce przyznano Leokadii Muzyka za nalewkę z malin, drugie miejsce Mariannie Jaroszyńskiej za nalewkę żurawinową i trzecie - Elżbiecie Szczółko za nalewkę z czarnego bzu „chrząszczówka”.
W sobotę był dzień sportowo-rekreacyjno z zawodami wędkarskimi na rzece Bug , rajdami rowerowymi, spływem kajakowym rzeką Uherką i turniejem piłki siatkowej na boisku w Hniszowie, zakończony ogniskiem parku podworskim w Hniszowie.
W upalną niedzielę podczas dnia artystyczno rekreacyjnego tradycyjnie już bito rekord w liczbie grających na akordeonie. Muzycy zagrali melodie „Szła dzieweczka do laseczka” i „Sokoły”. Nie zabrakło występów lokalnych zespołów i konkursów. Była wystawa rękodzieła ludowego, kawiarenka literacka, park zabaw dla dzieci. Było też mierzenie pnia dębu „Bolko”. Tegoroczne obchody imienin dębu „Bolko” zakończyła zabawa taneczna z zespołem WademekkuM.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?