Wybierz region

Wybierz miasto

    Chłopskie pielgrzymowanie (wystawa stała)

    Muzeum Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego we Włodawie
    Włodawa, ul. Czerwonego Krzyża/7, +48 82 572 21 78

    Od 1.01.2016 do 31.12.2018

    • Brak informacji o cenie

    Wieś włodawska pod względem etnicznym nigdy nie była jednolita. Zamieszkiwała ją ludność polska ulegająca wpływom Mazowsza i Podlasia, a także ruska będąca pod wpływem Polesia. Docierały tu fale kolonizacji żydowskiej, niemieckiej, holenderskiej czy litewskiej. Niezbyt urodzajne obszary z obfitością wód i lasów powodowały, iż mieszkańcy oprócz rolnictwa zajmowali się hodowlą i pracami pozarolniczymi takimi, jak: myślistwo, zbieractwo, tkactwo, plecionkarstwo, rybołówstwo. Wieś często pozostawała w izolacji od świata zewnętrznego, co sprzyjało utrzymywaniu się postaw zachowawczych i systemu społecznego z takimi cechami, jak: lokalność, swojskość, samowystarczalność, więź oparta na kontaktach bezpośrednich, specyficzna obyczajowość i bogata obrzędowość. Silne zakorzenienie się w tradycyjnej społeczności lokalnej i stosowanie się do ustalonych reguł powodowało, że mimo różnych losów indywidualnych istniał pewien schemat drogi życiowej. Było to CHŁOPSKIE PIELGRZYMOWANIE.

    Dom

    Dom był najważniejszą przestrzenią, gdzie realizowały się wszystkie funkcje rodziny chłopskiej: mieszkalne, gospodarcze, kultowo-religijne oraz towarzysko-reprezentacyjne. W tradycyjnym wnętrzu (bywały różne rozwiązania i ilości pomieszczeń, najczęściej tzw. trójniaki: izba, komora, sień) obowiązywał ustalony porządek w rozmieszczeniu mebli, sprzętów, przedmiotów. Zasadą było ustawienie mebli (skrzyń, kufrów, ław, łóżek) pod ścianami, pozostawienie wolnego środka oraz grupowanie przedmiotów o podobnym przeznaczeniu (części gospodarczo-kuchennej wokół trzonu kuchennego; ołtarzyka domowego - obrazów świętych, pamiątek z odpustów nad stołem przy oknie; łóżek w rogu izby, wzdłuż ściany bocznej).

    W dziale „Wnętrze domu" pokazujemy te sprzęty, które do obsługi gospodarstwa domowego były niezbędne. Są to m.in. naczynia i sprzęty służące do sporządzania oraz przechowywania pożywienia - wyroby z drewna wykonane techniką drążenia, dłubania, a także naczynia klepkowe, słomiane i gliniane. Wykonywano je przeważnie na terenie wsi, niewielki tylko procent pochodził z zakupów dokonywanych na targu lub u małomiasteczkowych rzemieślników.

    Najstarsze eksponaty to żarna rotacyjne do mielenia ziarna na mąkę umieszczone w kadłubie ulowym oraz stępa kielichowata ze stęporem, która służyła do obtłukiwania, śrutowania i obłuskiwania ziaren, głównie prosa, jęczmienia, gryki (produkcja kasz) czy pszenicy na wigilijną „kutię". Do produkcji masła służyły maselnice: klepkowe z tłuczkiem do rozbijania śmietany lub mechaniczne na korbkę, ser zaś odciskano w specjalnych praskach do sera. Niecka i dzieża były niezbędne przy wypieku chleba....

    Imprezy i Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.

    Zgłoś wydarzenie do moderacji

    Ilość znaków do wykorzystania: 140

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

    Głośne i kontrowersyjne...cytaty roku 2018 Kto to powiedział? QUIZ