Wielka Uczta Warszawska powraca do stolicy. Już w najbliższy weekend (1-2 lutego) będziecie mieli okazję skosztować kultowych pozycji z menu ulubionych restauracji, a także poznać nowe, egzotyczne potrawy przygotowane przez znane stołeczne bary i restauracje. A to tylko część atrakcji, które czekają na odwiedzających Centrum Praskie Koneser.
Wielka Uczta Warszawska: RESTAURACJE
Udział w wydarzeniu zapowiedziało ponad siedemdziesięciu wystawców. W tym gronie znalazły się m.in. lokale: Falafel Bejrut, Foodtruck El Camino, Kimchi Polska, Masittā Korea food, Moya Matcha, Nadziane Kuchnia Polska, Nandana Indian Restaurant & Coffee, NaturalnieTak, Oryginalne Chinskie Pierogi, Pielmieni.Deli, Souvlak, Ser Jest Ser i Browar Last Bell.
Podczas imprezy, poza próbowaniem dań z różnych części świata, będzie można zrobić też zakupy na wynos. Swoje stoisko będą miały m.in. Pszczelarium, Orzechownia, Zakiszony, Sucre czy Pieczone Kasztany.
Wielka Uczta Warszawska - PROGRAM
Wielka Uczta Warszawska to też świetna okazja dla tych, którzy chcą zdobyć nowe umiejętności kulinarne. W sobotę i niedzielę w Koneserze będzie można przyglądać się pokazom live cookingu (w wykonaniu znanych szefów kuchni), brać udział w konkursach i pod okiem profesjonalnych kucharzy, baristów i blogerów kulinarnych nauczyć się przygotowywać np. prawdziwą włoską pastę czy dowiedzieć się, jak wprowadzić do swojej kuchni zasady zero waste. Poniżej pełny harmonogram warsztatów kulinarnych:
SOBOTA:
- 12:00 - 13:00 Dania kuchni wegańskiej z zastosowaniem miazgi orzechowej (Paweł Ochman - autor bloga Weganon, Orzechownia)
- 13:30 - 14:30 Pasta fresca, czyli jak zrobić prawdziwie włoską pastę od zera (Dawid Budzich, Philipiak Milano)
- 15:00 - 16:00 Szybkie danie rodzinne (Agata Gwiazdowska)
- 16:15 - 16:45 Szerokie zastosowanie matchy w baristyce - tradycyjnie i nowocześnie, wytrawnie i na słodko (Krzysztof Tyrała - Relax Cafe Bar, Moya Matcha)
- 17:00 - 18:00 Mity miejskiego pszczelarstwa (Kamil Baj, Pszczelarium)
NIEDZIELA:
- 12:00 - 13:00 KawaKuloodporna – czym jest, jaki ma wpływ na nasz organizm, jak ją przygotować, kiedy należy ją spożywać i czy można po niej prowadzić samochód? (Przemysław Filip, Palce Lizać)
- 13:30 - 14:30 Anatomia mięsa czyli co z czego i dlaczego? (Dawid Budzich, Philipiak Milano)
- 15:00 - 16:00 Zero waste w kuchni (Jagna Niedzielska)
- 16:30 -18:00 Kombucha bez tajemnic. Wprowadzenie do świata organizmów żywych w butelce. W roli głównej zupa cebulowa, w pozostałych pierogi wegańskie na bazie kombuchy (Marcin Agopsowicz, Martyna Bunda, Wastna - żywa kombucha)
Wielka Uczta Warszawska będzie odbywać się w godzinach 12-20. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Zobaczcie też:
Zofia Zborowska i Andrzej Wrona znów zostali rodzicami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?