MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niski indeks glikemiczny to taki, który nie przekracza...
fot. Pierre Bamin/Unsplash

Na dobry wzrok i jelita. Dlaczego warto jeść kukurydzę? Korzyści jest wiele! Zobacz, jak zdrowa jest świeża kukurydza w kolbach

Kukurydza ma niski indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny to taki, który nie przekracza wartości 55. Dla ugotowanych świeżych ziaren jest to IG 52, co oznacza, że ich jedzenie tylko w nieznacznym stopniu podnosi poziom glukozy we krwi. To dobra informacja dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, którzy mogą włączyć do diety pewne ilości nasion w takiej właśnie postaci (ale nie w innej). Dodatek małej porcji zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek, dodatkowo spowolni trawienie i wchłanianie węglowodanów, a także umożliwi przyswajanie w organizmie rozpuszczalnych w tłuszczu składników, głównie karotenów.

Zobacz również

"To nie atrakcja turystyczna, ale zagrożenie" - list i mocne słowa Czytelnika

"To nie atrakcja turystyczna, ale zagrożenie" - list i mocne słowa Czytelnika

Fani oglądali mecz Polska - Francja na Strefie Kibica przy stadionie Górnika Zabrze

Fani oglądali mecz Polska - Francja na Strefie Kibica przy stadionie Górnika Zabrze

Polecamy

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Biżuteria i weekend w SPA dla nauczyciela? W sieci zawrzało

Biżuteria i weekend w SPA dla nauczyciela? W sieci zawrzało

Planujesz wakacje w górach? Te szlaki w Górach Świętokrzyskich cię zachwycą

Planujesz wakacje w górach? Te szlaki w Górach Świętokrzyskich cię zachwycą