Spis treści
Let's Nibble w Fabryce Norblina
Let's Nibble to klimatyczna restauracja znajdująca się w samym sercu warszawskiej Woli, a konkretnie - w Fabryce Norblina przy ulicy Żelaznej 51/53. Miejsce zostało stworzone z pasji do kreatywnej i świadomej kuchni oraz idei wspólnego spędzania czasu. Choć lokal funkcjonuje na gastronomicznej mapie stolicy od ponad roku, to dopiero niedawno zrobiło się o nim głośno.
Wszystko za sprawą nowego szefa kuchni, który dołączył do tamtejszego zespołu na początku stycznia 2024 roku. Konrad Kowalski - bo o nim mowa, nie boi się kulinarnych wyzwań, stawiając na arcyciekawe połączenia smaków, aromatów i kolorów.
W naszej restauracji staramy się połączyć foodsharing z kuchnią fine diningową, ponieważ taki jest mój kręgosłup kulinarny. Wychowałem się w takich restauracjach i chciałbym kontynuować to w tym lokalu, tworząc miejsce dla szerszej grupy gości - mówi w rozmowie z naszym portalem Konrad Kowalski.
Poniżej fotorelacja z naszej wizyty w restauracji Let's Nibble.
Pączki z golonką i czerwoną kapustą
W tutejszej karcie znajdziemy wiele pozycji, które z początku rozpalą naszą wyobraźnię, a finalnie także i zmysły smaku, węchu i wzroku. Wśród nich nie sposób nie wymienić pączka z golonką. Mieliśmy okazję spróbować tej potrawy i przyznajemy - temu eksperymentowi należy się słodko-słony medal.
Pączki rozpływają się w ustach, a połączenie drożdżowego ciasta z delikatnym, świetnie przyrządzonym mięsem okazało się strzałem w dziesiątkę. Na szczególną uwagę zasługują tutaj starannie wyselekcjonowane, nieoczywiste dodatki. Pierwszym to puree z czerwonej kapusty, drugim - wasabi.
O pomysł na wyjątkowe danie zapytaliśmy sprawcę całego zamieszania, Konrada Kowalskiego.
Ciasto drożdżowe kochamy wszyscy, a golonka to przecież narodowa potrawa Polaków. Wydaje mi się, że na tym połączeniu nie można było przegrać. To po prostu nie mogło się nie udać - mówi szef kuchni w restauracji Let's Nibble.
Porcja składająca się z dwóch pączków, wspomnianego puree z czerwonej kapusty oraz sosu wasabi kosztuje 21 złotych.
Co oprócz pączków?
W restauracyjnej karcie znajdziemy sporo ciekawych pozycji. Wśród nich warto wymienić następujące potrawy:
- Schab wieprzowy podany z cebulą, ziemniakiem, gramolatą i ndują - 38 złotych
- Tost truflowy - 40 złotych
- Faszerowany kurczak, palone pory, estragon i dereń - 40 złotych
- Dorsz z kalafiorem, marakują i curry - 43 złote
- Grillowany jeleń serwowany z burakiem, mitake i radicchio
- Halibut podawany z ziołami, rosołem rybnym i rakami - 45 złotych
W lokalu zjemy także starannie wyselekcjonowane przystawki oraz desery. Na szczególną uwagę zasługują:
- Marynowane na miejscu oliwki - 15 złotych
- Konfitowany seler z rodzynkami, kaparami i satay - 19 złotych
- Mus z białej czekolady, brzoskwinią i melisą - 27 złotych
- Ciemna czekolada z orzeszkami ziemnymi i whisky - 25 złotych
Pisząc o restauracji, nie możemy też zapomnieć o jej eleganckim wyglądzie. W środku znajduje się kilkanaście stolików, na ścianach wiszą ciekawe obrazy, a w tle leci klimatyczna muzyka. Warto podkreślić, że goście mogą na własny oczy podziwiać, jak kucharze przyrządzają zamawiane przez nich potrawy.
Na miejscu dostępna jest także szeroka oferta win oraz innych alkoholi.
Godziny otwarcia
Restauracja Let's Nibble otwarta jest w następujących godzinach:
- Poniedziałek - nieczynne
- Wtorek - 17:00 - 22:00
- Środa - 17:00 - 22:00
- Czwartek - 17:00 - 22:00
- Piątek - 17:00 - 23:00
- Sobota - 17:00 - 23:00
- Niedziela - 12:00 - 20:00
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?