Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To były ciekawe warsztaty terenowe z chełmskim muzeum. Zbierali rośliny na łąkach i robili domowe przetwory. Zobacz zdjęcia

Jolanta Masiewicz
Jolanta Masiewicz
Muzeum Ziemi Chełmskiej FB
Te warsztaty zorganizowane przez Muzeum Ziemi Chełmskiej cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców. Mieli oni okazję poznać i zbierać jadalne dziko rosnące rośliny na łąkach, a później zrobić z nich przetwory domowe.

Rośliny łąkowe i parkowe w kuchni i przetworach domowych to już ostatnia odsłona projektu dofinansowanego przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.

Pierwszy dzień to była część terenowa warsztatów. Tego dnia uczestnicy zbierali m.in. dziką miętę, marchew, podagrycznik w przepięknej scenerii doliny rzeki Wełnianki. Drugi dzień warsztatów przeznaczono na robienie kiszonek, octu, naturalnego maggi oraz zakwasu na żur z dodatkiem wcześniej zebranych dzikich roślin. Te własnoręcznie przygotowane oryginalne przetwory uczestnicy mogli zabrać do swoich domów.

Swoją pomocą podczas warsztatów służyła pani Sylwia Zgorzałek.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chelm.naszemiasto.pl Nasze Miasto